Site logo

Brussel-Compost


Kwaliteitsvolle groencompost uit uw tuinafval !

Ons composteerproces

NL / FR

U vindt hierna een korte uitleg over het composteerproces dat Brussel-Compost gebruikt.

Dit volledig proces duurt tussen 5 en 6 maanden.
 • De hakselaar

  Open or Close
  Alt image
  Stacks Image 1545
  De hakselaar verkleint het groenafval. Hij kan takken met een diameter van maximum 20 cm verhakselen. In deze fase wordt het groenafval vermengd, wat de compostering vergemakkelijkt.

 • De tent

  Open or Close
  Alt image
  Stacks Image 1553
  In de tent is een kunstmatige verluchting tijdens de eerste dagen van compostering mogelijk, wanneer de geur eigenlijk het sterkst is. De afzuigventilator heeft een veel grotere capaciteit (30.000m³/h) dan de 2 beluchtingsventilatoren (2 x 10.000m³/h). Hierdoor wordt de tent in onderdruk gehouden : er kunnen geen geuren “ontsnappen” en alle lucht in de koepel gaat door de biofilter.

 • De biofilter

  Open or Close
  Alt image
  Stacks Image 1563
  De lucht afkomstig van de afzuigventilator wordt naar de biofilter gestuwd om er te worden gezuiverd. De biofilter is een mengeling van gruis van verhakselde boomstronken. Dit gruis materiaal dient als substraat voor de micro-organismen die door hun activiteit geurdeeltjes verwijderen. In droge periode moet de biofilter regelmatig worden bevochtigd. Elke 2 jaar moet hij worden vernieuwd.


 • Rijping op een tafelhoop

  Open or Close
  Alt image
  Stacks Image 1571
  Na 11 dagen in de tent wordt het groenafval op een tafelhoop gelegd voor verdere rijping. De plakkaatjes met cijfers geven aan in welke maand de het composterend materiaal in de tafelhoop is geplaatst. Hiermee kan het stadium van de compostvorming worden gevolgd. Er volgen nog 5 maanden in deze fase voordat er wordt gezeefd.


 • Het keren

  Open or Close
  Alt image
  Stacks Image 1579
  Om de 6 tot 8 weken wordt de tafelhoop gekeerd en ongeveer 20 meter verplaatst. Het keren brengt lucht in het geheel en versnelt het rijpingsproces. Er wordt zo ook plaats gemaakt voor ander groenafval. Het keren is de meest kritieke operatie voor de geurproductie. Afhankelijk van de weersomstandigheden (bijvoorbeeld bij mist) of verzadiging op de site, kan de planning worden gewijzigd.


 • Het zeven

  Open or Close
  Alt image
  Stacks Image 1587
  Na 5-6 maanden wordt het groenafval dat compost is geworden, gezeefd. De mazen van de zeef zijn 20 mm. De rijpe compost wordt opgeslagen in de hall, afgeschermd van de regen, in afwachting van verkoop. De grovere stukken die in de zeef achterblijven, worden vermengd met vers groenafval dat uit de tent komt om de structuur ervan te verbeteren. Bovendien bevatten deze grovere stukken de nodige bacteriën en schimmels die nuttig zijn voor het biologisch composteerproces. Zij doorgaan dus een tweede keer het composteerproces.


 • De windshifter

  Open or Close
  Alt image
  Stacks Image 1595
  Het groenafval wordt huis-aan-huis opgehaald in plastic zakken ; deze zakken worden verwijderd met een windshifter. De materie van meer dan 20 mm (niet gezeefd), waarin alle plastic zit, wordt aan de windshifter blootgesteld. Deze machine is uitgerust met een ventilator die het plastic aanzuigt en via een buis in een container blaast. Het plastic eindigt bij Brussel-Energie waar het wordt gevaloriseerd via verbranding.Alt image
Stacks Image 1604
© 2012-2020 Brussel-Compost - Broquevillelaan 12 - 1150 Brussel - Contacteer-ons!